Vandaag is de herfst officieel begonnen.

 

Het ziet ernaar uit dat er dit jaar geen Indian summer meer aankomt (nazomer) dus ga uit die ontkenning en embrace het nieuwe seizoen!

Waar we in de lente en zomer heerlijk naar buiten gaan en onszelf letterlijk laten zien, is de herfst het ideale moment om te detoxen en net als de natuur het oude achter ons te laten, dingen los te laten en je klaar te maken voor het koude seizoen.

 

Time for a detox!


Als je je kast nog niet had opgeruimd en je zomerkleding nog niet hebt opgeborgen dan is het nu echt de tijd.
Ik vind het altijd heerlijk om juist als het buiten waait en regent, binnen te rommelen en op te ruimen.

Hier zijn mijn tips om je garderobe een flinke detox te geven en najaars proof te maken.

 

 

Maak het eerst gezellig
Hoewel ik m’n kast opruimen een van de heerlijkste dingen om te doen vind (ik hou enorm van de-clutteren) vinden veel mensen het een vervelende taak.
Maak het jezelf gezellig met een lekkere kop thee of koffie, zet een energiek muziekje op.
Trek je meest comfortabele huispak aan, zorg voor wat snacks en starten maar!

 

Haal alles in gedeeltes uit je kast
Voordat je begint met sorteren-weggooien-opruimen haal je alles uit je kasten. Ja, alles!

Maar voordat je straks door een hele berg kleding moet is er een fijnere manier. Start per gedeeltes om het jezelf gemakkelijk te maken. Lade per lade, plank per plank, rek per rek. Op die manier raak je ook niet ontmoedigd tijdens het opruimen en blijft het een overzichtelijke klus.

En als je het echt goed wilt doen, ga je ook meteen met de swiffer en een nat doekje over je planken. Is dat ook weer gedaan. Zorg dat je alvast vuilniszakken, dozen en ander opbergmateriaal klaar hebt staan, gooi alles op bed en start telkens met lege planken en lades. Op die manier zul je niet cheaten en zien ook de stukken die je normaal achterin je kast bewaart het daglicht eens. Zo kun je kritisch sorteren en stapels maken.

Wil je specifieke tips over het sorteren, bekijk dan deze video.

 

Van zomer naar herfst
Dit is een erg voor de hand liggende maar je zult versteld staan hoeveel mensen hun kleding niet indelen volgens de seizoenen.
En dat zorgt ervoor dat je een kast vol kleding hebt en toch ‘s ochtends verzucht: ‘Ik heb niks om aan te trekken!’

Maak altijd een onderscheid tussen kleding die off- season is en kleding die in-season is. In dit geval zomer en herfst/winter kleding en leg die op een aparte stapel terwijl je opruimt.

Tegenwoordig zijn de winters niet meer zo koud en duurt het langer voor de lente echt aanbreekt, waardoor ‘transitiekleding’ je beste vriend is. Klinkt niet echt sexy maar het houdt simpelweg in; dat je met deze stukken makkelijk de overgang maakt naar de verschillende seizoenen.

Als je wilt weten welke stukken hiervoor onmisbaar zijn check dan mijn vorige blog voor tips.

 

Durf afscheid te nemen!
Je kledingkast detoxen begint bij het letterlijk loslaten van kleding die je niet meer dient of niet meer bij je past.

Je hebt eerst je zomerkleding gesorteerd en je herfst en winterkleding weer tevoorschijn gehaald. Nu is het tijd om afscheid te nemen van alle stukken die je niet meer dienen. Die niet meer bij je stijl passen, die te groot of te klein zijn geworden.

Maak de beslissing door jezelf af te vragen hoe vaak je dit stuk het afgelopen jaar hebt gedragen.
Is het nog te mooi om afscheid van te nemen?

Leg deze dan in een aparte opbergdoos die je onder je bed bewaart met andere stukken die je nog niet weg wilt doen of off season zijn.
Het belangrijkste is dat je RUIMTE in je kast maakt door ze niet meer bij je dagelijkse garderobe te bewaren waardoor je overzicht behoudt.

Mis je een bepaald stuk na een tijdje dan hang je die weer terg. De stukken waar je na 6 maanden nog steeds niet naar omkijkt kun je eventueel verkopen via deze leuke site

 

Basics en non-basics
Een goede kwalitatieve garderobe start bij de juiste basics.

Kijk eens heel kritisch hoeveel goede basics je eigenlijk hebt. Wellicht heb je er wel meer dan je denkt, in verschillende kleuren of heb je juist een garderobe die wel leuk is maar onderling niet goed combineert.

De lijm die een mooie garderobe samenbrengt en waarmee je onderling moeiteloos combineert is de juiste mix tussen goede basics en statement pieces. Denk aan dat ene leuke jasje in die mooie kleur die heel speciaal is en op allerlei goede basics gaat. Of dat mooie leren rokje waar je mooie nieuwe combinaties mee wilt maken.

Nu je weer overzicht in je kast hebt kom je niet meer thuis met hetzelfde stuk waar je al tig van in je kast hebt liggen en kun je mooie toevoegingen doen.

 

 

Time for Shopping
Nu je weer weet wat er in je kast hangt en wat er nog mist kun je heerlijk gaan shoppen.

Een belangrijke tip is ook je agenda er eens bij te houden.
Welke belangrijke afspraken, events, klanten en (zaken) reizen staan er dit najaar op jouw programma waar een goede garderobe onmisbaar voor is?

Sta ook eens stil bij: Wanneer heb jij voor de laatste keer een echte goede garderobe bij elkaar geshopt?
In plaats van losse stukken die je niet leuk kunt combineren met wat al in je kast hangt?

Met het najaar in full swing is dit het juiste moment. Als jij vindt dat je jezelf dit gunt en toe bent aan nieuwe of andere kleding boek dan een Personal Shopping.

Ik heb nog 6 plekken beschikbaar voor in oktober of neem vrijblijvend contact met me op via info@bylatifa.be.

Je vindt alle informatie hier http://www.latifaelguada.nl/